2013-11-29 16:52:39• hírek • Kocsis Zoltán

Kivágták a fákat a Kossuth-kertből

Egy hét alatt kivágták a fákat Szatmárnémeti kedvenc szabadidőparkjából, a Kossuth-kertből. Még mielőtt valaki a szívéhez kapna, gyorsan pontosítunk: természetesen csak azokról a fákról van szó, amelyeket veszélyesnek ítéltek a szakemberek.

Amint arról beszámoltunk, szeptember végén a magyarországi Ócsvári Gábor egy hangröntgen elnevezésű eszközzel vizsgálta meg a Kossutk-kert évszázados fáinak statikai állapotát. A cél az volt, hogy kiszúrják azokat az óriásokat, amelyek a korhadás következtében már (élet)veszélyt jelentettek az alattuk sétálókra. A szakember érzékelőket szúrt a fák törzsébe, ezeket ütögette, míg a számítógép a terjedési sebesség segítségével megállapította, milyen állapotban van a törzs. Emellett figyelembe vette a lombkorona méretét, felmérve, miként reagálna a fa 120 km/h-ás sebességű szélben.

A vizsgálat során végül 38 fára került fel a jel: kivágásra ítélve. Van köztük platán, nyár és szomorúfűz is. Közülük hat azonban haladékot kapott tavaszig, mivel védett madaraknak ad otthont. A többiek kivágásához az elmúlt hét végén fogtak hozzá, péntek délutánra már valamennyit kivágták. Kivéve egy egykori óriás immár lecsupaszított tönkjét, amely jelenleg az ég felé meredezik. Nem sokáig, hétfőig. Az ő „szerencséje", hogy bedöglött a kotrógép, ezért nem tudták kivágni. A munkagép másik feladata a gyökerek földből való kiszedése lesz, mondták el a munkások. Aztán mehet a fa szociális intézményekhez tűzifaként.

„Vajon mennyi idő kell, hogy az újak ismét megnőjenek ilyen nagyra? - teszi fel a költői kérdést egy nagyapa korú férfi. Akárhogyis, én biztosan nem érem azt meg. Itt nőttem fel ezek a fák között", teszi hozzá nosztalgikusan. Hangjában ugyanakkor nincs értetlenkedés. Sokkal inkább megértés. És elfogadás. Mint aki megérti és elfogadja az elmúlást.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: